Mitkä ovat yrityksesi tai yhteisösi ja omat arvosi?

Jos sinut herätetään yöllä, osaatko luetella yhteisösi strategiaan liityvät arvot? Joka tapauksessa ne ovat tärkeitä ohjenuoria, ja niitä tulisi työsuhteessa noudattaa. Entä tiedätkö omat arvosi?


Ihmisen kulttuuri ja arvot ovat mielen softaa (software of the mind), kuten kuuluisa kulttuuritutkija Geerdt Hofstede sanoo. Ne eivät ole geneettisiä vaan ne omaksutaan osana kulttuuria, yhteiskuntaa ja yhteisöä. 

Silti on hyödyllistä pohtia arvoja, jotta koko elämä ei mene hunningolle. Jos on työsuhteessa, on omalla vastuulla miettiä, hyväksyykö työyhteisön tai yrityksen arvot. Ei ole hyvä olla töissä paikassa, jossa yhteisön arvot ovat ristiriidassa omien arvojen kanssa. Työ käy silloin epämotivoivaksi ja raskaaksi.

Vaikka yrityksen arvot olisivat työntekijästä kohdillaan, voivat omat arvot poiketa jotenkin niistä. Luin coachien kirjapiiriä varten Brené Brownin kirjan Rohkaiseva johtaja/Dare to Lead. Siinä kerrottiin mielestäni mainio menettely. Työryhmä tai johtoryhmä voisi nimittäin käyttää hetken aikaa tutustumiseen siten, että jokainen kertoisi omista arvoistaan. Silloin on helpompi ymmärtää toista, kun tajuaa toisen arvot. Voi käsittää, miksi toinen puhuu tai toimii jollain tavalla.


Mitkä ovat sinun arvosi? Minulle on aina ollut perhe tärkeä. Arvostan myös jatkuvaa kehittymistä ja kehittämistä sekä yritteliäisyyttä joko toisen palveluksessa tai omassa yrityksessä. Uskon ihmisten voimaan ja rehellisyyteen, kunnes toisin todistetaan. Arvostan suoraselkäisyyttä.