Verkostojen ihme

Verkostoitumista on aina pidetty tärkeänä. Minusta verkostoituminen tapahtuu luontevasti, kun on yhteistä intressiä ja ajattelua. Sitä ei voi pakottaa. 

Kun aloitin yrittäjänä viime vuonna, olin muuttanut maakunnasta toiseen. Olin ihastunut siihen, että olin vapaa tekemään ja menemään, kuten halusin. Ensimmäiseksi menin Siirtolaisuusinstituutin seminaariin, jossa tutustuin muutamiin ihmisiin, joihin olen ollut yhteydessä tilaisuuden jälkeenkin. 

Liityin myös paikalliseen yrittäjäjärjestöön ja menin aamukahveille, jossa oli HR-asiat teemana. Siellä sain esittäytyä, ja kahvitauoilla tuli juttua toisten yrittäjien kanssa. Tämä on poikinut yhteistyökuvioita ja lisätapaamisia. 

Myös Turun kauppakamari on ollut inspiroiva foorumi, jossa keskustellaan toimeen tarttuvasti ja tulevaisuuteen katsoen koulutus- ja työvoimavaliokunnassa. Olen ryhtymässä kauppakamarin mentoriksi. 

Myös ystäväni jotka toimivat yrittäjinä ovat vinkanneet sopivista yhteistyökumppaneista, joita olen käynyt tapaamassa. Nyt on uusia suunnitelmia, joista lisää syksyllä. 

Minusta tuli myös Certified Business Coach, ja Business Coaching Institutesta sain ihania opiskelukavereita. Pidämme ryhmämme kesken Kirjapiirejä Zoomin välityksellä, mikä on antoisaa. 

Olen ollut tekemisissä myös entisen työnantajani Haaga-Helia StartUp Schoolin kanssa ja tutustunut sitä kautta uusiin yrittäjyysihmisiin ja -koulutuksiin. Haaga-Helian kautta ystäväkseni tuli myös professori Dinara Orlova (e. Peskova), jonka kanssa olen kirjoittanut konferenssipaperin naisista startup-ekosysteemeissä tänä keväänä.

Business to Business -näkökulma on hedelmällisin. Yrittäjyyttä opiskellessani törmäsin siihen, heikot suhteet (ei läheiset, kuten perhe) tuottavat eniten. Niin se taitaa olla. 

Voimaannuttavinta on, että tällaiset uudet yrittäjyyden kautta tulleet kontaktit ovat inspiroivia, kun kaikki ovat innostuneita työstään ja vapaaehtoisesti kulkevat valitsemaansa tietä. Ymmärrämme toistemme tilanteet, ja avoin mieli sekä luottamus ovat tärkeitä.